Tinerii au şanse mai mari să-şi cumpere o locuinţă prin programul „Prima Casă”. Fondurile au fost suplimentate de Guvern cu banii nefolosiţi în programul ANL de anul trecut, bugetul disponibil fiind de 710 milioane de lei – fonduri suficiente până la sfârşitul anului pentru toate solicitările.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) precizează că analizele făcute pe baza actualului nivel al cererii şi estimările partenerilor bancari indică faptul că bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include şi plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârşitul anului 2014. Fondul estimează că, la nivel naţional, numărul de solicitări depuse pentru Prima Casă va atinge maximul în perioada imediat următoare, după realocarea sumelor destinate iniţial locuinţelor ANL şi asigură clienţii că nu vor fi întârzieri la procesarea cererilor, astfel încât garanţiile să fie acordate în termenul de maxim patru zile lucrătoare de la data depunerii dosarelor complete şi corect întocmite. FNGCIMM a acordat în acest an circa 17.400 de garanţii în cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finanţării medii fiind de 160.000 lei. Având în vedere că plafonul general aprobat în anul 2014 pentru garanţiile Prima Casă, cu excepţia locuinţelor ANL, de 1,2 miliarde de lei, a fost epuizat la începutul lunii iulie, iar băncile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis să realoce sumele neutilizate pentru achiziţiile de locuinţe ANL către bănci pentru a le folosi ca garanţii generale în cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.
Credite pe Programul Prima Casă, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank. De precizat este faptul că, FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor (întreprinderi mici şi mijlocii) la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
Sălajul, judeţul cu cele mai puţine cereri de finanţare
Sălajul se numără printre judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine cereri de finanţare, în primul semestru al acestui an, prin programul „Prima Casă”. Conform statisticilor efectuate, programul a fost accesat cu proponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor cu două camere.
FNGCIMM a acordat, în semestrul I, peste 11.000 de garanţii în cadrul programului „Prima Casă”, din care circa 27,6 la sută au fost pentru municipiul Bucureşti. În top, în funcţie de numărul de solicitări primite se găsesc judeţe precum Cluj, cu 8,1 la sută din totalul garanţiilor, Ilfov, cu 7,1 la sută, Timiş, 5, 8 la sută, şi Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procente cuprinse între trei şi la cinci la sută, la fiecare. La polul opus, cu cele mai puţine cereri de finanţare, se află judeţele judeţele Gorj, Harghita, Teleorman şi Sălaj, cu câte 0,4 la sută din total.
Anual – 100 de sălăjeni „prind” un astfel de credit
Datele FNGCIMM, indică faptul că anual, circa 100 de sălăjeni reuşesc să obţină finanţări în cadrul programului „Prima Casă”. Astfel, în Sălaj au fost acordate circa 100 de garanţii în anul 2012, alte aproximativ 100 fiind aprobate în cursul anului 2013. Valoarea totală a finanţărilor accesate s-a ridicat la 2,5 milioane de euro. Conform sursei citate, în primele trei luni ale acestui an, 11 familii din judeţ au reuşit să „prindă” un credit „Prima Casă”, în valoare de 250.000 de de euro. Sălăjenii care au beneficiat de acest program au preferat să-şi achiziţioneze locuinţe cu trei camere, mai exact, 42 la sută dintre cei care au obţinut un astfel de credit au devenit proprietari de apartamente cu trei camere, 36 la sută au optat pentru locuinţe cu două camere, iar câte opt la sută, pentru garsoniere şi apartamente cu patru camere. Mai puţin de un sfert din totalul beneficiarilor din judeţ şi-au achiziţionat imobile construite între anii 2008 şi 2013.